Direktlänk till inlägg 7 januari 2015

Rätt och fel?

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 21:41

Är religionen en viktig grund för våra etiska och moraliska värderingar?.


Men vem bestämmer vad som är rätt?

Olika religioner har väl olika etik.

Eller ? Kristen etik skiljer sig väl från muslimsk, judisk eller ateistisk etik?

Och vilken etik ska jag då följa?


Sverige idag är ett mångkulturellt land. Detta får också konsekvenser i samhället. För tron är ofta grunden för ett samhälles lagar och normer, och ligger till grund för vår syn på människans värde och de mänskliga rättigheterna.  Samtidigt skapar religionen konflikter, de flesta krig och förföljelser har utan tvekan en religiös grund.

Så, det här med religion och etik är svårt. Alla har olika uppfattning om vad som är rätt och fel, ont eller gott, beroende på sin egen värdegrund.
Ex. Två personer betraktar samma tavla. Den ene tycker tavlan är vacker, den andre att den är ful. Vem kan säga att någon av dem har rätt? Det är väl en fråga om tycke och smak. På samma sätt resonerar man inom etiska frågor. En person anser att man aldrig under några omständigheter får döda någon annan. En annan person menar att det nog ibland i vissa lägen kan vara rätt att döda en annan människa. Vem kan säga att någon har rätt eller fel? Kan man genom att döda en person förhindra att jorden förintas, bör personen dödas. Hade det varit rätt att döda Hitler för att förhindrat judeutrotningen?
Är en handling riktig om den leder till mer gott än ont? Det beror ju på vem man frågar. Det finns en sanning, men det som är sant för mig behöver inte vara sant för dig. För Hitler var det rätt att utrota judar, men för mig är det fel. Och, förutsätter moral och etik en gudstro? T.ex.: om Gud är död, kan vi då koka och äta vår nästa eller sätter vår mänskliga urmoral stopp för mumsandet?

Eller om Gud existerar, kan jag då koka och äta min nästa med gott samvete , om det enligt min övertygelse är Guds vilja.
Vad är rätt och vad är fel? Och får vi verkligen hjälp av religionen? Tveksamt!
Se bara i bibeln. I gamla testamentet står ju att vi skall hämnas tand för tand och öga för öga, medan nya testamentet säjer att vi skall älska våra fiender och vända andra kinden till. Är båda påståendena rätt? Det är ju samma bok!
Ja om jag är jude och tolkar GT. bokstavligt så är det rätt att jag dödar din bror om du dödar min.  Men som kristen måste jag ju se vad Nya Testamentet säjer, och vända andra kinden till. Älska och förlåta och t.o.m be för den som dödat min bror. Människan har en medfödd känsla för vad som är gott och ont oavsett religion.  Men denna kan trubbas av genom fostran och social påverkan i livet. Jag vågar påstå att Gudstron förutsätter en moraluppfattning och inte tvärtom. Hur vet den kristne annars att det är Gud och inte Djävulen han tillber? 
På Grekiska, som är Nya Testamentets grundspråk, finns ett ord som heter ’agápe’.  Detta står för osjälvisk kärlek. När man älskar någon med ’agápe’- kärlek  är det inte fråga om hur man själv känner utan, hur man kan hjälpa de andra i sin närhet. Det är denna kärlek som omtalas mest i Bibeln.  Vi får också veta att : Kärleken är av Gud.

Redan här spricker det, för det finns folk som inte alls håller med om detta.

Tvärtom!

Hör man inte ofta?’ Om Gud vore kärleken, skulle han inte tillåta så mycket krig, våld och fattigdom i världen.

Ja, hur bemöter vi egentligen våra medmänniskor, älskar vi dem eller vill vi helst döda dem genast? Och vad är det som till sist får oss att välja det ena eller andra alternativet?

Är det verkligen så att religionen har så stark påverkan på vårt moralmedvetande att vi böjer oss för guds vilja. Och vad är då budskapet från just vår Gud. Älska eller döda?

Svaret är att människan är en fri varelse med eget ansvar för sina handlingar, oberoende av Guds existens eller ej.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 22:06

Visst finns det vissa olösta frågor ännu.   Church of the American Knights of the Ku Klux Klan, så heter den största och mest aktiva delen av KKK idag. Som namnet antyder så är kopplingarna till religion, närmare bestämt kristendomen många och st...

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 21:57

Striden kring arianismen på 300-talet e Kr. I en predikan hållen i Konstantinopel på 380-talet klagade Gregorios av Nyssa över den religiösa anarkin bland sina trosfränder. "När man får växeln tillbaka från en butiksägare, vill han diskutera med en...

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 21:44

  Jesus ställer alla våra mänskliga värdeskalor på kant.   Han säger att målet för en människas liv inte är att bli uppmärksammad, utan att i stället tjäna och älska varandra. Och till sina grälsjuka lärjungar sa Jesus: "Jag är mitt ibla...

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 21:43

KATOLSKA KYRKANS HISTORISKA BAKGRUND:   På 300-talet delades det romerska imperiet i en västlig och en östlig del. Under samma århundrade blev kristendomen romersk statsreligion. De båda halvorna av det romerska imperiet var alltså kristna. På p...

Av lotta rausenstierna - 7 januari 2015 21:35

Att vara kristen I Bergspedikan klargör Jesus kärnan i kristendomens budskap. Här ger han en rad levnadsregler som är nyckeln till att människan ska kunna få frälsning. Vi finner också ett otaliga exempel på Jesu förmåga att bota människor med di...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Januari 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards